Borstimplantaten met een ruw oppervlak worden niet verboden. Dat heeft minister Bruno Bruins (Medische Zorg) besloten op basis van conclusies van onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Volgens het RIVM is er onvoldoende bewijs dat er een verband is tussen borstimplantaten met een ruw oppervlak en een verhoogde kans op een zeldzame vorm van lymfeklierkanker.

Bruins stelt dat aan ieder implantaat risico's kleven, en dat een verbod niet zou leiden tot het wegnemen van de zorgen, maar juist tot nieuwe problemen. Vrouwen zouden een preventieve ingreep kunnen uitstellen of voor een behandeling in het buitenland kunnen kiezen, vreest de minister.

Radar en dagblad Trouw meldden in april dat het aantal Nederlandse vrouwen dat een vorm van kanker heeft gekregen door borstimplantaten veel hoger is dan eerder gedacht.

In april besloot Frankrijk een verbod in te stellen op alle borstimplantaten met een ruw oppervlak (macrogetextureerd en polyurethaan coating). Naar aanleiding van dat besluit deden het RIVM en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) onderzoek naar de implantaten. De conclusie: onvoldoende bewijs voor een verband tussen de zeldzame vorm van lymfeklierkanker en borstimplantaten met een ruw oppervlak. Bij een bepaald soort implantaat van het merk Allergan (type Biocell) is dat overigens volgens het RIVM wel het geval, maar dat implantaat is eind vorig jaar al van de markt gehaald.

Vrouwen met implantaten van Allergan kunnen in aanmerking komen voor een vergoeding van het verwijderen van het implantaat, als hun arts vaststelt dat die behandeling medisch noodzakelijk is. De Nederlandse Vereniging van Plastisch Chrirugen (NVPC) gaat de naar schatting ruim 60.000 vrouwen met Allergan-Biocell implantaten op korte termijn actief benaderen.

Strengere regels rondom borstimplantaten

Er komen strengere regels voor het gebruik van implantaten bij borstreconstructies en borstvergrotingen, zegt de minister verder. Vrouwen moeten al verplicht worden voorgelicht over de risico's en alternatieven, maar dat moet voortaan ook nadrukkelijk worden vastgelegd. Een operatie mag alleen plaatsvinden als de arts en patiënt een overeenkomst hebben getekend. Bruins wil ook meer aandacht voor nazorg, en vrouwen kunnen zich periodiek laten controleren.

Publicaties rondom de 'Implant Files' zorgen wereldwijd voor onrust over implantaten. De Implant Files is een internationaal onderzoek op initiatief van Radar en dagblad Trouw naar het toezicht op implantaten. De controle op medische hulpmiddelen en implantaten blijkt zo gebrekkig, dat ernstige bijwerkingen lang niet worden opgemerkt en levens in gevaar komen.

Heb jij binnenkort een gesprek met je arts over implantaten? Gebruik deze checklist voor het gesprek.