Zeker twintig kinderen met ernstige psychische problemen moeten zo lang wachten op een behandeling dat het voor hen riskant is. Zij hebben bijvoorbeeld zelfmoordpogingen gedaan, verwonden zichzelf, lijden aan een levensbedreigende eetstoornis of zijn agressief, blijkt uit een inventarisatie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.

Lees ook: Hulp voor suïcidaal meisje dichtbij na inmenging Van Rijn

De problemen zijn volgens jeugdpsychiaters mede het gevolg van de decentralisatie van de jeugdzorg. Per 2015 zijn de 388 gemeenten verantwoordelijk voor de hulp aan minderjarigen met problemen. Het Rijk kort 15 procent op het jeugdzorgbudget. Veel gemeenten kopen te weinig dure specialistische behandelingen in, schrijft de Volkskrant.

Brandbrief gericht aan Van Rijn

Het Expertisenetwerk Kinder- en jeugdpsychiatrie schreef dinsdag een brandbrief aan staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid). Woensdag spreekt de Tweede Kamer hierover.

Heb jij hulp nodig? Je kunt contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Die stichting kun je bellen op 0900 0113 (24/7 bereikbaar), of ga naar 113.nl.

Bron: ANP