Het kabinet hoeft voorlopig geen werk te maken van een hoger loon voor zorgpersoneel. De regeringspartijen brachten meer Kamerleden op de been dan de oppositie en stemden het oppositievoorstel weg.

De oppositie voert al weken campagne voor een betere beloning voor zorgverleners van wie in de corona-epidemie zoveel is gevraagd. Naar de stemming van dinsdag werd met spanning uitgekeken, omdat de coalitie en de oppositie elkaar in de Kamer in evenwicht houden. Daardoor telt elke stem en kan een afwezig Kamerlid het verschil maken. De Kamer stemde al eerder over het voorstel, maar toen waren er steeds evenveel voor- als tegenstemmen.

Lodewijk Asscher mocht niet stemmen

De inspanningen van de oppositie leken al meteen gedoemd toen initiatiefnemer Lodewijk Asscher (PvdA) niet op tijd op zijn Kamerzetel bleek te zitten. Hij haastte zich de zaal in, maar kreeg van Kamervoorzitter en partijgenoot Khadija Arib niet gedaan dat hij alsnog zijn stem mocht uitbrengen. Asscher was buiten de zaal in gesprek met D66'er Jan Paternotte en lette even niet op, legde hij na afloop uit. Maar 'geen complottheorie', haastte de PvdA'er zich te zeggen. 'Wel verschrikkelijk klote.' 

De Kamer verwierp het voorstel uiteindelijk met 73 stemmen tegen 71. De gemiste tegenstem van Lodewijk Asscher was zodoende niet doorslaggevend. 

Beroepsorganisatie NU'91 reageert

NU'91, beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden, is na alle lof vanuit de samenleving teleurgesteld in de politiek en noemt de uitkomst 'ronduit schofferend'. Al eerder bleek uit een peiling van de beroepsorganisatie dat een groot deel van de verpleegkundigen en verzorgenden zich niet gesteund voelt door de politiek. 'Een toegekende bonus die maar niet wordt uitgekeerd, een motie die niet wordt aangenomen en tot slot het bericht dat zij hun toeslagen verliezen door de vele overuren die zij vanwege de coronacrisis hebben gedraaid. Het is de zoveelste klap in het gezicht van de zorgmedewerkers. We horen niet voor niets geluiden dat het voor huidig zorgpersoneel redenen zijn om de zorgsector te verlaten', aldus Stella Salden, voorzitter van NU'91.

De organisatie vindt dat de politiek haar verantwoordelijkheid moet nemen. Salden: 'Verpleegkundigen en verzorgenden hebben tijdens de coronacrisis ook hun verantwoordelijkheid gepakt. Het is nu de beurt aan de politiek om hetzelfde te doen en te zorgen voor de waardering waar zorgprofessionals recht op hebben.'

Bron: ANP