In de strijd tegen corona worden allerlei medicijnen ingezet om de symptomen van het virus bij patiënten te onderdrukken. Omdat er op dit moment nog geen medicijn of vaccin is tegen het virus zelf is dat de enige optie. Zo wordt ook het antimalariamiddel chloroquine en het verwante middel hydroxychloroquine ingezet als virusremmers bij ernstig zieke coronapatiënten. Over dat middel bestaat nog veel onduidelijkheid en Amerikaanse en Canadese artsen waarschuwen zelfs voor gebruik van het middel. 

Artsen over de hele wereld voeren op dit moment klinische onderzoeken uit om chloroquine, een oud anti-malariamiddel, te testen op coronapatiënten. Naarmate meer gegevens van deze onderzoek naar buiten komen, ontstaan er ook meer zorgen over de mogelijke effecten van het middel. De American Heart Association waarschuwt samen met een grote groep cardiologen in Amerika om niet zomaar hydroxychloroquine samen met het antibioticum azitromycine voor te schrijven. De combinatie zou met name voor mensen met hart-en vaatziekten gevaarlijk kunnen zijn.

Braziliaans onderzoek gestopt na overlijdensgevallen

Ook in Canada wordt gewaarschuwd voor de behandeling van coronapatienten met dit middel. Een aantal Zweedse ziekenhuizen zou al gestopt zijn met het toedienen van dit middel op coronapatiënten

Eerder deze maand werd een kleinschalig (fase II) Braziliaans onderzoek naar het middel stopgezet nadat 11 van de 81 patiënten door een te hoge dosis chloroquine aan hartproblemen waren overleden. De ernstig zieke coronapatiënten waren opgenomen in een ziekenhuis in Manaus, in de Amazone. In totaal zouden 440 patiënten gaan deelnemen aan het onderzoek genaamd  CloroCovid-19. De deelnemers in dit onderzoek kregen een lage, dan wel een hoge dosering van het middel chloroquine, in combinatie met antibiotica (ook azitromycine). De 11 patiënten die hartproblemen ontwikkelden en daardoor overleden kregen mogelijk een te hoge dosis chloroquine. In het verleden is ook al gebleken dat het antivirusmiddel bij malariapatiënten tot hartproblemen kan leiden. 

Chloroquine en hydroxychloroquine

Beide middelen worden op dit moment ingezet bij ernstig zieke coronapatiënten. Hydroxychloroquine is een iets mildere variant van chloroquine. De geneesmiddelen worden in de tropen gebruikt om malaria te voorkomen en chloroquine ook voor de behandeling van malaria. Daarnaast worden ze voorgeschreven bij de behandeling van reumatoïde artritis en lupus erythematodes (beide ontstekings en auto-immuunziekten). De middelen doden bepaalde parasieten, zoals de malariaparasiet en remmen ontstekingen. 

Hydroxychloroquine is ook het middel dat Trump herhaaldelijk aanhaalt als 'redmiddel' tegen corona. Hij verwees naar een recente Franse studie. In die studie werden twintig coronapatiënten die hydroxychloroquine kregen afgezet tegen zestien controlepersonen met coronapatiënten die niets kregen. De Franse infectiebioloog Didier Raoult concludeerde naar aanleiding van zijn studie dat: 'Ondanks de kleine aantallen ons onderzoek laat zien dat de behandeling van coronapatiënten met hydroxychloroquine sterk verband houdt met een afname van de hoeveelheid virus en het helemaal verdwijnen ervan, en dat dit effect wordt versterkt door azithromycine.'

Na publicatie van het onderzoek werd er breed kritiek geuit op Didier. Zo was er geen controlegroep en werd er ook niet dubbelblind getest. De onderzoeksgroep van dertig patiënten zou niet representatief zijn, het zouden te weinig deelnemers zijn en patiënten die overleden werden in de uiteindelijke eindrapportage weggelaten.