Pijnstillers worden vaak gebruikt door chronisch zieken, maar die weten te weinig over de bijwerkingen van de medicijnen. Dit is op te maken uit de Pijnpeiling van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in opdracht van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD). Het onderzoek werd onder zeshonderd chronisch zieken gehouden.

De helft van de ondervraagden koopt gewoon pijnstillers bij de drogist. 40 procent van de respondenten weet echter niet dat pijnstillers forse bijwerkingen kunnen hebben, aldus het IVM. Driekwart vindt het belangrijk dat in de drogisterij deskundig personeel aanwezig is om te adviseren over juist gebruik.

Paracetamol 1000 mg

De onderzoekers zagen ook boosheid over het uit het verzekeringspakket halen van paracetamol 1000 mg. Hoewel de prijs van een doosje veelal rond de twee euro schommelt, zou ruim een kwart de dokter een ander wel vergoed middel vragen. 'Wanneer de arts daarin mee zou gaan, stijgt het gebruik van de risicovollere, zwaardere pijnstillers, zegt het CBD.

Verantwoord gebruik

Waarvoor gebruik je paracetamol, en waarvoor gebruik je ibuprofen? Hoeveel mag je daarvan slikken? Hoe gebruik je pijnstillers op een verantwoorde manier? Het blijkt dat mensen slecht op de hoogte zijn van de 'regels' omtrent het gebruik van pijnstillers.

Hoe gebruik je verantwoord pijnstillers?

Bron: ANP