Baby's moeten in de toekomst door middel van de hielprik worden gescreend op de ziekte spinale spieratrofie (SMA). Dat vindt staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid). Hij vraagt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voorbereidingen te treffen om de hielprikscreening uit te breiden.

De Gezondheidsraad adviseerde Blokhuis afgelopen zomer met de hielprik op SMA te controleren. 'Voordeel is dat kinderen met de ernstigste varianten van de ziekte dan behandeld kunnen worden voordat ze symptomen ontwikkelen', schreef de Gezondheidsraad toen.

Schade is onomkeerbaar

SMA is een spierziekte, die tot verlamming en de dood kan leiden. Momenteel wordt de ziekte pas vastgesteld als een kind symptomen heeft. Schade die dan al is aangericht, is onomkeerbaar. Door te screenen met de hielprik, kunnen patiëntjes worden behandeld voordat hun zenuwstelsel beschadigd raakt. De ziekte is zeldzaam: jaarlijks worden zo'n vijftien jonge kinderen door SMA getroffen, aldus de Gezondheidsraad.

Bekijk ook de uitzending van Dokters van Morgen over spieren waarin de spierziekte SMA aan bod komt. 

Eind volgend jaar duidelijkheid over screening

Het ministerie van Volksgezondheid denkt dat het RIVM eind volgend jaar duidelijk kan maken wat er voor nodig is om SMA in de screening op te nemen, en wanneer dat kan gebeuren. Met de hielprik worden baby's in de eerste week na de geboorte gescreend op 22 ernstige aandoeningen, waaronder taaislijmziekte. De komende jaren komen daar nog een tiental aandoeningen bij, waaronder SMA.

Bron: ANP