Een probleem aan de stuit kan zorgen voor hevige pijn en maandenlange zitproblemen veroorzaken, meldt EenVandaag. Artsen hebben te weinig kennis over het stuitje waardoor er niet adequaat op klachten van patiënten wordt gereageerd.

Het breken of verbuigen van het  stuitje wordt meestal veroorzaakt door een val of door een bevalling. Bij hevige pijn aan het botje moet er snel worden gehandeld om langdurige problemen te voorkomen. Patiënten kunnen anders jarenlang last hebben van de plek.

Artsen zouden niet altijd vragen of de stuit misschien de oorzaak van de pijn is. De plek wordt ook in MRI-scans vaak overgeslagen. 'De stuit komt gewoon niet in beeld en artsen leren vooral om de plek met rust te laten', vertelt bekkenfysiotherapeute Marijke Slieker aan EenVandaag.

Fysiotherapeuten pleiten voor aandacht

Volgens Slieker hebben artsen vaak een gebrek aan kennis als het stuitje wel in beeld komt. Zo zouden doktoren vaak zeggen dat de patiënt de pijn moet accepteren. Een gevolg daarvan is dat patiënten veel pijnmedicatie gebruiken of een behandeling in het buitenland proberen.

Margot uit Roosendaal vertelt in EenVandaag dat zij al 30 jaar last heeft van haar stuit en in Nederland niet goed is geholpen. 'De medische wereld heeft geen benul en artsen kijken niet verder.' Margot heeft haar stuitje in Frankrijk weg laten halen, maar ook dat heeft de problemen niet geheel verholpen.

Het gebied rondom de stuit is erg complex door de aanwezigheid van veel zenuwbanen. Fysiotherapeuten pleiten ervoor dat het botstukje meer aandacht krijgt en dat er bij klachten in een vroeg stadium kan worden ingegrepen.

Bron: EenVandaag