Met de G-Moji-app kunnen jongeren met psychische problemen op een makkelijke en laagdrempelige manier aangeven hoe ze zich voelen. Levi van Dam, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), ontwikkelt deze app in de hoop psychische problemen sneller op te sporen.

De app verzamelt passieve data en vraagt iedere dag hoe iemand zich voelt. 'Via zogenaamde 'passieve data' kan de app je gedrag bijhouden', vertelt Van Dam tegen EenVandaag.

Passieve data betekent dat de data vanzelf wordt verzameld. Denk aan de schermtijd, hoe laat iemand gaat slapen en hoeveel stappen iemand loopt. Het idee is afkomstig van De Universiteit Massachusetts Institute of Technology (MIT). In Amerika kunnen ze met behulp van passieve data de griep voorspellen.

Geen grip op eigen emoties

Van Dam merkte dat jongeren in de jeugdhulp vaak aangeven dat ze geen grip op hun eigen emoties hebben. Daar wilde hij met zijn collega's iets voor bedenken met behulp van passieve data.

Naast het verzamelen van passieve data vraagt de G-Moji -app ook iedere dag hoe het met je gaat. Jongeren kunnen met een emoji antwoorden of ze bijvoorbeeld verdrietig zijn of blij.

Pilot

Een kleinschalige pilot heeft al plaatsgevonden. 32 jongeren, waarvan de helft met psychische problemen, gebruikten drie maanden de G-Moji-app. Twee deelnemers deden een zelfmoordpoging. 'We zagen dat er voor de poging iets gebeurde met de emoticons.' Er was namelijk een sterke toename van negatieve emoticons. 'Dat was voor ons aanleiding om te denken: er gebeurt echt iets in deze data', zegt Van Dam.

Van Dam wil de komende tijd de app verder ontwikkelen en verbeteren. Hij hoopt dat door G-Moji meer jongeren met problemen thuis kunnen blijven wonen. 'We plaatsen kinderen nu uit huis, zodat we alles van ze weten. Dat is eigenlijk heel ingrijpend. Maar dezelfde gegevens kan je via de telefoon verzamelen.' Via de app kunnen hulpverleners ook snel zien wie wanneer hulp nodig heeft.

Voor het ontwikkelen van de app zijn de onderzoekers nog op zoek naar jongeren zonder psychische problemen die de app een maand willen gebruiken. Kijk hier voor meer informatie.

Bron: ANP