Wendy heeft ernstige COPD, dat maakt haar erg benauwd. In het begin van haar ziekte, nu acht jaar geleden, kreeg ze 3 keer per week fysiotherapie. Nu is dat nog maar een keer per week. Dat komt omdat de vergoedingen voor fysiotherapie voor COPD-patiënten sinds 2020 substantieel zijn verlaagd. Radar besteedde maandag aandacht aan de kwestie.

Sinds vorig jaar krijgen COPD-patiënten fysio vanaf de eerste behandeling vergoed, in plaats van na twintig behandelingen. Om dat te kunnen betalen is er een maximum op het vergoede aantal keren dat je fysio krijgt. In 2020 is die vergoeding voor COPD-patiënten flink naar beneden bijgesteld.

Niet langer onderzocht, dus niet bewezen effectief

Volgens het Zorginstituut is er geen wetenschappelijk bewijs dat fysio op de lange termijn en met hoge frequentie helpt bij COPD. 'Dat is eigenlijk hetzelfde als dat je zegt: we hebben een therapie die effectief is, maar dat hebben we ondezocht voor een periode van een maand. Na een maand is het niet verder onderzocht, nou, dan moeten we maar stoppen met de vergoeding', vertelt Martin Keesenberg, voorzitter en oprichter van de Vereniging Fysiotherapie & Wetenschap.

Keesenberg besloot daarop zelf onderzoek te doen naar de effecten van fysio bij COPD. Hij maakte twee groepen patiënten, waarbij de ene groep een keer per week fysio kreeg, en de andere groep twee keer per week. Zijn conclusie: mensen die een keer per week de revalidatietherapie hebben, hebben veel vaker te maken met longontstekingen en andere ernstige gevolgen dan mensen in de twee-keer-per-week-groep.

Ook Wendy zegt in de uitzending van Radar: 'Toen ik drie keer per week fysiotherapie kreeg, ging het echt heel goed. Met een keer fysio per week bouw je niets op, je hebt minimaal twee keer nodig.'