Fysiotherapeuten bereiden zich voor op coronapatiënten die na hun ziekbed moeten revalideren. Van spieropbouw tot longfysiotherapie, de verwachting is dat veel mensen begeleiding nodig gaan hebben. 'Na drie weken ic-opname is een coronapatiënt zo'n 10-15 kilo afgevallen en enorm verzwakt, dat vraagt om een goede begeleiding', zegt hoogleraar Paramedische wetenschappen Philip van der Wees. Hij schreef mee aan een leidraad voor het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie om vakgenoten voor te bereiden op revalidatie van coronapatiënten.

Hoe groot de doelgroep is die begeleiding nodig heeft van een fysiotherapeut is nog niet bekend: 'Qua aantallen patiënten is het vooralsnog koffiedik kijken. We zien nu dat patiënten die ontslagen worden voor een groot deel naar huis gaan. Een kleiner deel kan niet naar huis en belandt in een zorghotel, revalidatie instelling of verpleeghuis.

Nazorgpoli

Vooral de groep die naar huis gaat heeft een vorm van nazorg nodig, omdat zij anders uit het oog raken voor hulpverleners. 'De één herstelt thuis binnen een paar weken vanzelf, de ander heeft echt begeleiding nodig'. Aan het Radboudumc, waar Van der Wees aan verbonden is, werken ze met een nazorgpoli.

Daar worden psychologen, diëtisten, ergotherapeuten en fysiotherapeuten bij betrokken. 'Mensen die veel zijn afgevallen hebben vaak een flink eiwit-tekort, begeleiding van een diëtist is dan raadzaam. Anderen hebben door de ic-opname een Post Intensive Care Syndroom (PICS) ontwikkeld en hebben daar bijvoorbeeld ook psychologische begeleiding bij nodig.

Fysiotherapie op afstand

De eerste zes weken is begeleiding op afstand, vooralsnog, de enige optie. Omdat we niet goed weten hoe het met de besmettelijkheid van de patiënt en eventuele huisgenoten zit. Daarnaast is het goed om patiënten rust te gunnen in hun thuisomgeving en bij te laten komen.

Fysiotherapeuten kunnen in die periode contact houden en instructies geven via videobellen van de rest problematiek. Na de eerste zes weken kan de therapie geïntensiveerd worden voor diegenen die nog niet goed hersteld zijn. Allicht is Nederland over zes weken al weer meer open en is een bezoek aan de fysiotherapeut mogelijk.

Handleiding voor fysiotherapeuten

Elke regio heeft haar eigen aanpak. In Amsterdam en Nijmegen wordt de zorg na ontslag overgenomen door de eerstelijns hulpverleners, in Maastricht wordt de nazorg vanuit he t ziekenhuis gedaan.
'Eigenlijk zijn er twee groepen patiënten die we goed in de gaten moeten houden de mensen met longschade en de mensen die heel verzwakt uit het ziekenhuis komen. Die twee groepen zijn er gebaat bij een goed begeleid revalidatietraject', zegt Van der Wees.

Om die reden is er voor de beroepsgroep een handleiding geformuleerd met handvatten voor fysiotherapeuten. Daarin staat per periode (de eerste zes weken en de periode daarna) uitgelegd welke handelingen en onderzoeken te verrichten. 'We weten dat je spiermassa per dag met een paar procent afneemt als je ziek in bed ligt, dus na drie weken is er veel werk aan de winkel. Zowel voor de patiënt, als voor de fysiotherapeut'.