De fruitvlieg speelt een grote rol bij wetenschappelijk onderzoek. Hoe kan dat? 'Het klinkt een beetje raar, maar de mens en fruitvlieg lijken veel op elkaar omdat we hetzelfde gebouwd zijn,' vertelt Ody Sibon, hoogleraar celbiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen aan de NOS.

Vanwege die gelijkenissen met de mens is de fruitvlieg het ideale proefdier, vertelt Sibon. En: 'hij is erg goedkoop, want je kunt een groot aantal vliegen in korte tijd kweken.' Omdat je veel vliegen in een keer kunt onderzoeken, kun je veel verschillende oplossingen voor ziektes en aandoeningen testen.

Genetische modificatie

De insecten worden maar zo'n 60 tot 90 dagen oud, wat de beestjes ook erg geschikt maar voor ouderdomsonderzoek of als je meerdere generaties nodig hebt voor je studie, aldus Sibon. Sibon kan fruitvliegen zelf 'ontwerpen' met genetiche modificatie. Zo kan het diertje bijvoorbeeld een genetische aandoening meedragen, of een bepaald menselijk eiwit krijgen.

De fruitvlieg vervangt steeds vaker de muis als proefdier, aldus de NOS. Voor onderzoek met muizen is namelijk een vergunning nodig. Bovendien is er minder kritiek op studies met fruitvliegen.

Waarom de fruitvlieg niet altijd irritant is - reportage NOS

Bron: NOS