Het aantal complicaties na prostaatkankeroperaties is in zes jaar tijd flink gedaald. De belangrijkste reden is dat steeds meer regioziekenhuizen de ingreep niet langer zelf doen, maar verwijzen naar gespecialiseerde centra. Dat meldt het AD donderdag.

Veel minder mannen raken na de ingreep incontinent of impotent, hebben een vernauwing van de plasbuis-blaasverbinding, wondinfecties, nabloedingen of een langere ziekenhuisopname.

Per jaar worden 11.000 mannen gediagnosticeerd met prostaatkanker. Bij een kwart daarvan moet de prostaat worden verwijderd. Uit een analyse van onderzoeksbureau MediQuest traden in 2011 nog 196 complicaties op, zes jaar later 67. Volgens het onderzoeksbureau komt dit door de concentratie van de prostaatkankerzorg.

Betere methode om prostaatkanker vast te stellen

Onlangs maakte het Radboudumc in Nijmegen bekend een nieuwe en veel snellere manier te hebben gevonden om vast te stellen of iemand prostaatkanker heeft of niet. Mannen weten daardoor binnen twee weken precies waar ze aan toe zijn. Dat proces duurt nu soms nog maanden.

Lees ook: 'Drinken van sterke Italiaanse koffie verlaagt kans op prostaatkanker'

Bron: ANP