Het aantal Nederlanders met een chronische huidziekte gaat zoals bekend nog altijd omhoog. Sinds 2001 is het aantal mensen met chronisch eczeem of psoriasis zelfs flink toegenomen. Het zijn er nu zeker 1,2 miljoen. Huidpatiënten Nederland (HPN) noemt de situatie alarmerend en wil meer erkenning van de ernst van het probleem. Daarom organiseren ze een festival.

Op 29 september is het 'Happy met je Huid-festival' in Beesd. Patiënten met huidaandoeningen kampen behalve met fysieke klachten vaak ook met mentale problemen door schaamte, isolatie of pesten. Dit is een onderschat probleem, aldus Chris Westerlaken, voorzitter van Huidpatiënten Nederland.

Mentale problemen door huidziekte

De patiënten worden volgens hem vaak onvoldoende serieus genomen door hun omgeving. 'Deze mentale problemen worden vaak ontwikkeld door een afwijzende en negatieve omgeving, wat mensen enorm beperkt.' Om voorlichting en steun te bieden, organiseert HPN dus het Happy met je Huid-evenement.

De stijging van het aantal patiënten kan niet goed worden verklaard, maar vermoed wordt dat hun kinderen steeds meer beschermd opgroeien en niet weerbaar genoeg worden. De stijging van het aantal bekende gevallen kan ook deels komen doordat mensen zich eerder melden bij een dokter.

Hoe behandel je eczeem?

Bron: ANP