Farmaceut Pfizer stopt met onderzoek naar nieuwe medicatie tegen Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Volgens het concern leveren dure onderzoeken wel kennis op, maar zijn er geen grote doorbraken.

Andere onderzoeken

Het geld dat gereserveerd was voor onderzoek naar Alzheimer en de Ziekte van Parkinson gaat nu naar onderzoek naar andere aandoeningen. Pfizer wil zich meer richten op de gebieden waar het bedrijf wél toonaangevend leider is in vergelijking met andere farmaceuten. De farmaceut zegt meer te willen betekenen voor aandeelhouders en patiënten.

'Steeds dichter bij een oplossing'

In een reactie op NOS zegt directeur Niels Prins van het Brain Research Center dat hij niet verwacht dat andere farmacieconcerns het voorbeeld van Pfizer gaan volgen en stoppen met onderzoek naar Alzheimer en de ziekte van Parkinson. Hij denkt dat onderzoekers steeds dichter bij een oplossing komen.

Reactie Alzheimer Nederland

Alzheimer Nederland vindt het teleurstellend dat Pfizer zich terugtrekt uit het medicijnonderzoek voor de ziekte van Alzheimer. Het bestrijden van de ziekte is 'een van de grootste uitdagingen van deze tijd', stelt de belangenorganisatie in een reactie.

'Aangezien de andere internationale farmaceutische bedrijven wel investeren in medicijnonderzoek, kunnen we ons voorstellen dat dit vanuit Pfizer een zakelijke keuze is geweest', aldus Alzheimer Nederland.

Komende jaren verdubbelt aantal patiënten

In Nederland hebben 270.000 mensen een vorm van dementie. Van hen heeft 70 procent Alzheimer. Naar verwachting zal dit aantal de komende jaren verdubbelen door de vergrijzing.

Bron: ANP/NOS