Steeds meer bedrijven in de medische sector openbaren hoeveel sponsorgeld ze betalen aan artsen en ziekenhuizen. Vorig jaar betaalden 152 farmaceutische bedrijven en leveranciers van medische hulpmiddelen samen bijna 80 miljoen euro, een toename van 12 procent. Dat blijkt volgens de Volkskrant uit cijfers van het Transparantieregister Zorg die maandag zijn gepubliceerd.

Het register werd zeven jaar geleden opgezet om betalingen van de industrie aan zorginstellingen, artsen en patiëntenverenigingen voor iedereen inzichtelijk te maken. Het idee is dat openbaarmaking mogelijke beïnvloeding tegengaat: van alle artsen en organisaties valt immers na te gaan hoeveel geld zij ontvangen. Vorig jaar lieten al honderdvijftig farmaceutische bedrijven hun vergoedingen registreren. Sinds twee jaar doen ook leveranciers van medische hulpmiddelen mee aan het register.

Vrijblijvend

Nederland was het eerste land ter wereld met een transparantieregister, volgens de Volkskrant. De bereidheid tot deelname van bedrijven blijft toenemen. Er is wel discussie ontstaan over de vrijblijvendheid van het register. Omdat registratie van betalingen op vrijwillige basis gebeurt, is niet duidelijk of het overzicht helemaal compleet is. In België is enkele jaren terug een wettelijke meldplicht ingevoerd. Daar zijn de cijfers flink wat hoger, meldt de Volkskrant.

Wetsvoorstel meldplicht

PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen heeft dit voorjaar een wetsvoorstel ingediend om bedrijven een meldplicht op te leggen. 'We weten niet wat we niet weten', zei ze daarover in de Volkskrant.

Ondergrens

Frederik Schutte van de Stichting Code Geneesmiddelenreclame (CGR) is verantwoordelijke voor het register. Volgens hem zijn de verschillen met onze zuiderburen zo groot omdat daar elke betaling wordt geregistreerd. Hier ligt de ondergrens op 500 euro en zijn de vergoedingen van fabrikanten beperkt tot medisch specialisten, waardoor bijvoorbeeld een betaling van een brillenproducent aan een opticien niet in het register komt, zegt hij tegen de Volkskrant.

Betere zorgverlening

Het leeuwendeel van het sponsorgeld ging volgens de Volkskrant afgelopen jaar naar ziekenhuizen en samenwerkingsverbanden van artsen. Het geld werd voornamelijk gebruikt om projecten te bekostigen. Het aantal individuele artsen dat werd betaald is licht gedaald. De financiering van wetenschappelijk onderzoek wordt niet weergegeven in het register. Volgens de CGR zijn patiënten erbij gebaat dat de zorg samenwerkt met de farmaceutische industrie, omdat zulke connecties kunnen leiden tot medische vooruitgang en betere zorgverlening, aldus de stichting tegen de Volkskrant.

Bron: ANP MediaWatch / Volkskrant