Farmaceut Novartis heeft een in Nederland ontwikkeld medicijn tegen een zeldzame vorm van kanker opgekocht en de prijs ervan bijna verzesvoudigd. Zorgverzekeraars willen het medicijn hierdoor niet meer vergoeden, blijkt uit onderzoek van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG).

Het gaat om het kankermedicijn lutetium-octreotaat, voor de behandeling van van bepaalde tumoren die kunnen opduiken in onder meer de maag, lever of alvleesklier. Het medicijn werd halverwege de jaren tachtig ontwikkeld in het Rotterdamse Erasmus MC. Het unieke medicijn bleek zo succesvol, dat ook het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam en het UMC Utrecht de behandelingen gingen aanbieden.

Van 4000 per infuus naar 23.000 per infuus

De ziekenhuizen maakten de behandeling voorheen zelf, voor ongeveer 4000 euro per infuus. Novartis vraagt nu zo’n 23.000 euro per infuus. Een kuur bestaat uit vier infusen. Volgens NTvG heeft het bedrijf via een overname het middel opgekocht en geregistreerd bij het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) als behandeling tegen een zeldzame ziekte.

Reactie KWF Kankerbestrijding

De verzesvoudiging van de prijs van een kankermedicijn door farmaceut Novartis is onacceptabel, stelt KWF Kankerbestrijding. 'Dit is zeer slecht nieuws voor de patiënt. Het bedrijf moet openheid van zaken geven', zegt een woordvoerder.

Volstrekt onduidelijk hoe de nieuwe prijs tot stand is gekomen

Volgens KWF is het 'volstrekt onduidelijk' hoe de nieuwe prijs tot stand is gekomen. Uit onderzoek van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) blijkt dat een in het Rotterdamse Erasmus MC ontwikkeld medicijn tegen een zeldzame vorm van kanker door Novartis is opgekocht, waarna de prijs ervan bijna werd verzesvoudigd. Zorgverzekeraars willen het medicijn hierdoor niet meer vergoeden.

Kamervragen

PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen wil weten of er wat gedaan kan worden tegen deze prijsverhoging van het kankermedicijn. Ploumen vindt de gang van zaken 'niet uit te leggen'. Ze vraagt minister Bruno Bruins (Medische Zorg) alles op alles te zetten zodat patiënten het medicijn vo­­or de oude prijs kunnen krijgen. 'Wat staat er in de weg en vallen de regels te wijzigen?'. Daarnaast wil ze voorkomen dat soortgelijke prijsverhoging in de toekomst weer gebeurt.

Bruins wil nog deze week gesprek met Novartis

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) wil 'nog deze week' om tafel met farmaceut Novartis. Die heeft de rechten op een in het Rotterdamse Erasmus MC ontwikkeld middel tegen kanker opgekocht, waarna de prijs is verzesvoudigd. Zorgverzekeraars willen het daarom niet langer vergoeden.

Novartis moet daar snel tekst en uitleg over komen geven, aldus Bruins in het televisieprogramma Jinek. Eerder op de dag had de bewindsman de handelwijze van de Zwitserse farmaceut al veroordeeld als 'een voorbeeld van hoe het niet moet'.

Het bedrijf voegt geen maatschappelijke meerwaarde toe, men vercommercialiseert een bestaande apotheekbereiding

Europese regels, die zijn bedoeld om fabrikanten aan te zetten nieuwe medicijnen uit te vinden, pakken volgens de minister hier verkeerd uit. Daarom wil hij de kwestie ook in EU-verband bespreken.

Bruins vindt dat Novartis de verhoging niet onderbouwt. Het bedrijf 'voegt hier geen maatschappelijke meerwaarde toe, men vercommercialiseert een bestaande apotheekbereiding'. De minister wijst erop dat ziekenhuisapothekers het middel ook zelf mogen maken. Dat wordt nog gewoon vergoed.

Bron: ANP / NOS