Het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Gilead wil nauw samenwerken met het Nederlands-Belgische bedrijf Galapagos. En zijn bereid daar 4,5 miljard euro voor neer te tellen. Dit betekent dat Galapagos de komende jaren ook niet hoeft te vrezen voor een eventuele overname. Dat schrijft de NOS. 

Galapagos richt zich voornamelijk op medicijnen tegen ontstekingsziektes zoals reuma, artrose en fibrose. Er gaat veel geld om in die markt. Patiënten bij wie één van deze ziektes is geconstateerd moeten hun hele leven medicijnen slikken. Het farmabedrijf was eerder dit jaar in het nieuws met de doorbraak van de onstekingsremmer filgotinib. 

Samenwerking versus overname

Een samenwerking in plaats van een overname komt niet vaak voor in de farmaceutische wereld. Volgens analist Jos Versteeg is Galapagos met een beurswaarde van 7 miljard veel waard. Hij vermoedt daarom dat de Amerikaanse farmareus kiest voor een samenwerking in plaats van een overname. Om het bedrijf in handen te krijgen, zou Gilead zo’n 14 miljard euro moeten betalen. 

Met de deal koopt Gilead zich in bij alle toekomstige medicijnen van Galapagos. Als de toezichthouders een akkoord bereiken kan de miljardendeal dit kwartaal nog worden afgerond. 

Bron: NOS