De inmiddels failliete IJsselmeerziekenhuizen kochten vorig jaar en dit jaar maandenlang bepaalde kankermedicijnen in Duitsland, terwijl deze niet te declareren waren bij Nederlandse zorgverzekeraars. Dit schrijft Follow the Money op basis van eigen onderzoek. Curatoren van de failliete IJsselmeerziekenhuizen onderzoeken de inkoop van de medicijnen.

Volgens het journalistieke onderzoeksplatform wist de aandeelhouder en toenmalig bestuurder van de ziekenhuizen in Flevoland Loek Winter dat de chemokuren niet vergoed werden. Het zou hebben geleid tot een verliespost voor de ziekenhuizen van tussen de 3 en 5 miljoen euro.

Onderzoek curatoren

'De curatoren kijken naar wat er gebeurd is. Zij komen met een inhoudelijke reactie zodra echt duidelijk is wat er gebeurd is', aldus de woordvoerder van MC Groep IJsselmeer, met ziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord, Dronten en Urk. De ziekenhuizen werden onlangs failliet verklaard. Maandag werd bekend dat zeker tien partijen belangstelling hebben de zorg of een deel ervan te willen overnemen.

De kankermedicijnen werden ingekocht bij een Duitse leverancier. Volgens Follow the Money hebben Winter en voormalig ziekenhuisbestuurder Tim Roldaan belangen bij dit bedrijf.

Voormalig bestuurders nemen afstand van berichtgeving

Toenmalig aandeelhouder Loek Winter en directieleden Tim Roldaan en Willem de Boer 'nemen nadrukkelijk afstand' van de berichtgeving. Het is 'suggestief en gebaseerd op onjuiste informatie', stellen ze in een persverklaring. Volgens hen is er geen verlies geleden of sprake van gemiste omzet bij het ziekenhuis omtrent de levering van dure geneesmiddelen. 'Wij spreken met klem tegen dat er enige sprake is van verwijtbaar handelen door het bestuur van het ziekenhuis of dat deze kwestie heeft geleid tot het faillissement van het ziekenhuis.'

Bedrag 'vergoeding' is helft van totale schuld

Zilveren Kruis bevestigt voorschotten te hebben betaald voor de medicijnen, terwijl nog niet duidelijk was hoe ze voor vergoeding in aanmerking kwamen. Het gaat om een bedrag van ongeveer 3 miljoen euro, ofwel ongeveer de helft van de totale schuld die de ziekenhuizen bij Zilveren Kruis hebben. De zorgverzekeraar betaalde de voorschotten omdat de medicijnen tot 1 januari 2017 gewoon vergoed werden, terwijl daarna de regels veranderden. Volgens een woordvoerder van de zorgverzekeraar was de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) nog aan het onderzoeken of de medicijnen vergoed konden worden op het moment dat de ziekenhuizen failliet gingen.

Bruins wacht op resultaten van onderzoek

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) wilde nog niet veel kwijt over de kwestie. 'Ik heb dat bericht ook gelezen. De curator van IJsselmeer heeft vanmorgen laten weten dat ie dat uit gaat zoeken. Dus ik moet eventjes de resultaten van dat onderzoek afwachten.'

De woordvoerder van de IJsselmeerziekenhuizen zegt dat de publicatie over de medicijnen 'op dit moment' geen invloed heeft op het proces van een mogelijke doorstart.

Bron: ANP