Opnieuw trekt het kabinet de portemonnee voor She Decides. Dat is het internationale fonds opgericht door minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) dat zich richt op veilige abortussen, seksuele voorlichting en kraamzorg in ontwikkelingslanden. Er gaat nog eens vier miljoen euro naartoe, maakte Ploumen donderdag in New York bekend.

Eerder gaf het kabinet al 25 miljoen aan het fonds. Ploumen richtte dat begin dit jaar op met als doel een bezuiniging van de Amerikaanse regering op gezinsplanning in arme landen te compenseren. Het initiatief krijgt inmiddels steun van meer dan 58 landen en heeft in totaal al 271 miljoen euro opgehaald.

Ook vijf miljoen voor hongersnood

De bewindsvrouw liet in de marge van de Algemene Vergadering van de VN ook weten vijf miljoen euro te geven aan het Wereldvoedselprogramma (WFP) om de hongersnood in Jemen, Zuid-Sudan, Nigeria en Somalië te bestrijden. Ploumen: 'Maar liefst 20 miljoen mensen worden daar acuut bedreigd met hongersnood. Omdat er een tekort van één miljard dollar is, worden inzet en rantsoenen teruggebracht. Dus moet er iets gebeuren.'

Bron: ANP