Wetenschappers en experts beantwoorden sinds donderdagavond ruim honderd uiteenlopende vragen over de eikenprocessierups, de bestrijding en de gevolgen van de aanwezigheid van het beest. 

Het Kennisplatform Processierups heeft in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de website processierups.nu gelanceerd. De website wordt de komende tijd verder uitgebreid, aldus bioloog Arnold van Vliet.

Nederland in de ban van de eikenprocessierups

Volgens het platform houdt de massale aanwezigheid van de jeukrups Nederland in haar greep. Veel mensen hebben last van jeukbulten. De brandharen van de rups kunnen ook zorgen voor geïrriteerde ogen en ademhalingsproblemen. Deskundigen, huisartsen en GGD's worden overspoeld met vragen, terwijl de verzachtende crèmes en gels niet aan te slepen zijn. Daarom kondigde minister Carola Schouten (Natuur) vorige week actie aan.

De website bundelt volgens Van Vliet alle beschikbare professionele kennis.

Overlast leidt tot wildgroei aan bestrijders

Volgens NOS leidt de overlast van de eikenprocessierups tot een wildgroei aan bestrijders. Vaak hebben deze 'cowboys' geen of onvoldoende kennis van zaken, waardoor de overlast op termijn alleen maar groter wordt. Zo worden voorschriften op het gebied van hygiëne vaak onvoldoende in acht genomen: bestrijders huren bijvoorbeeld een busje, gaan aan de slag en duiken aan het einde van de dag in hun beschermende pak de bus weer in. Zo belanden er brandhaartjes in het busje, die voor de volgende huurder vervelende gevolgen hebben. Het Kenniscentrum Processierups pleit dan ook voor een keurmerk voor gecertificeerde bestrijders.

Meer weten over mogelijke gevolgen van blootstelling aan brandhaartjes? Wij publiceerden eerder deze week al een artikel over de symptomen en de bestrijding van veel voorkomende (zomer)kwaaltjes, waar ook overlast van de eikenprocessierups onder valt.

Bron: ANP / NOS.nl