Voor de moord op nog eens 97 patiënten moet de veroordeelde ex-verpleger Niels H. zich opnieuw voor de rechter in Duitsland verantwoorden. De aanklager beschuldigt de 41-jarige H. ervan 62 patiënten in een kliniek in Delmenhorst en 35 in een kliniek in Oldenburg om het leven gebracht te hebben. Niels H. zit al wegens zes moorden een levenslange gevangenisstraf uit.

De rechtbank in Oldenburg bereidt zich nu voor op het proces van mogelijk de grootste seriemoord in de Duitse criminele geschiedenis. De voormalige verzorger zou zwaar zieke patiënten hebben geïnjecteerd met medicijnen, die onder andere levensbedreigende hartritmestoornissen teweegbrachten. 'Hij deed dit om zijn reanimatievaardigheden aan collega's en leidinggevenden te laten zien en om zijn verveling te bestrijden', zei aanklager Martin Koziolek. Daarbij nam hij de dood van de patiënten op de koop toe.

Opgravingen

De tenlastelegging is het resultaat van jarenlang onderzoek. Honderden patiëntendossiers werden geëvalueerd door de onderzoekers en er werden meer dan honderd lichamen opgegraven om die te onderzoeken op medicijnresten. In november liet justitie al weten dat Niels H. mogelijk nog eens honderd moorden op zijn geweten zou hebben, naast degenen waarvoor hij al veroordeeld was.

In drie gevallen konden de deskundigen echter niet met zekerheid zeggen of de gevonden medicijnen niet door artsen waren voorgeschreven, en daarom ontbreken ze in de tenlastelegging.

Bron: ANP