Minister Hoekstra wil een schone lei voor mensen die kanker hebben gehad en een  overlijdensrisicoverzekering (ORV) willen afsluiten. Zij moeten nu nog aangeven dat ze ziek zijn geweest en kunnen daarom volgens de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) vaak geen ORV afsluiten.

Het NFK deed onderzoek naar het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering voor ex-kankerpatiënten, en stelde vast dat het bij zes op de tien respondenten niet lukte om zo'n verzekering af te sluiten. Daarvan werd 62 procent geweigerd vanwege de diagnose, een kwart weigerde zelf vanwege de te hoge bijkomende kosten.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een ORV keert een bedrag uit als je overlijdt. Dat geld kunnen je nabestaanden gebruiken om het inkomstenverlies op te vangen. Het kan ook zijn dat je vanwege het afsluiten van een hypotheek voor je koophuis verplicht bent een ORV aan te gaan. Lees meer over de overlijdensrisicoverzekering bij Radar.

Volgens het NFK geldt bij het schone-lei-beleid een kankervrije termijn van 10 jaar, en voor mensen die minderjarig waren toen de kanker werd vastgesteld 5 jaar. Voor bepaalde vormen van kanker kan een kortere termijn dan 10 jaar worden gehanteerd, afhankelijk van de diagnose.

Het NFK, de minister en het Verbond van Verzekeraars gaan de plannen verder uitwerken.

Bron: NFK