De Europese Commissie moet een plan maken om de ziekte van Lyme in de hele EU gecoördineerd aan te pakken. Het Europees Parlement roept daartoe op in een resolutie over deze 'stille epidemie' die naar schatting 1 miljoen Europeanen heeft getroffen.

De infectieziekte wordt verspreid door teken. In Nederland lopen jaarlijks zo’n 27.000 mensen deze ziekte op, vier keer zoveel als twintig jaar geleden. Lyme kan onder meer chronische pijn, concentratieproblemen en vermoeidheid veroorzaken.

Moeilijke diagnose

De diagnose is niet eenvoudig te stellen, mede omdat er geen goede testen zijn. Brussel en de lidstaten zouden moeten gaan werken aan een standaardtest- en -behandeling. De EU-landen zouden daarnaast de plicht moeten krijgen gegevens te delen en preventiecampagnes moeten voeren, aldus het parlement.

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik sprak van 'een medische ramp'. 'We gaan op EU-niveau aan de slag om de diagnose sneller vast te kunnen stellen en spoedig een vaccin te ontwikkelen tegen de ziekte.'

Ziekte van Lyme

Per jaar krijgen 27.000 mensen de ziekte van Lyme in ons land. Dat is gemiddeld bijna 70 mensen per dag. 10% hiervan houdt langdurige, blijvende klachten. Zorg.nu besteedde eerder aandacht aan de ziekte.

Kijk hier de uitzending over Lyme terug

Bron: ANP