De Europese Commissie gaat EU-wetgeving doorlichten om de blootstelling te minimaliseren van met name zwangere vrouwen en pubers aan hormoonverstorende stoffen in consumentenproducten. Het gaat vooral om regels voor speelgoed, cosmetica en plastic verpakkingen waarin chemische stoffen voorkomen die ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken.

Het dagelijks bestuur van de EU wil ook sneller inspelen op nieuwe wetenschappelijke inzichten over hormoonverstoorders. Het ruimt drie maanden in voor openbare raadpleging over de kwestie waarover binnen de EU al jaren wordt gesoebat.

BEUC: 'Kans om probleem bij de kop te pakken'

De Europese consumentenorganisatie BEUC verwelkomt de 'broodnodige strategie' om consumenten beter te beschermen. 'Het beleid loopt twintig jaar achter. Te veel tijd is verspild aan gehakketak over definities en testmethodes. Deze strategie is een echte kans om het probleem bij de kop te pakken.'

Maatregelen

Het Europese Hof van Justitie oordeelde in 2016 al dat de Europese Commissie maatregelen moest gaan nemen tegen de schadelijke chemische stoffen. We komen hier dagelijks mee in aanraking. Zo wordt de stof Bisfenol A (BPA) veelvuldig gebruikt in de levensmiddelenindustrie, onder meer in blik, plastic en kassabonnen. Radar besteedde hier aandacht aan in een uitzending.

Kijk het fragment 'Schadelijke chemische stoffen in je eten' van Radar

Urine test bij Kamerleden

Wemos, de organisatie die pleit voor de bescherming van de volksgezondheid, deed in 2016 bij verschillende Kamerleden een urinetest op hormoonverstorende stoffen. Bij iedereen werden BPA (Bisfenol A) en schadelijke ftalaten gevonden. Deze uitkomsten komen overeen met internationale studies die aantonen dat bijna iedereen deze stoffen in zijn lichaam heeft, aldus Wemos.

Kijk het fragment 'Hormoonverstorende stoffen in urine Kamerleden' van Radar

Bron: ANP / Radar