De etiketten van CBD-olie, een soort wietolie, kloppen vaak niet. Dat laat Radar zien in de uitzending van gisteravond. De hoeveelheid THC in de olie komt niet overeen met de beschrijving op het etiket en in sommige flesjes zit zelfs helemaal geen wietolie.

Deze olie wordt gebruikt voor allerlei klachten. Mensen gebruiken de olie voor bijvoorbeeld gewrichtspijn en slaapproblemen, maar ook om psychische klachten te verminderen. De CBD-olie zonder THC wordt in winkels en online verkocht. Of dat ook werkt, daarover zijn de meningen verdeeld. Radar vroeg het panel naar hun ervaringen met CDB-olie zónder THC. Ongeveer de helft van het panel zegt 'enigszins' baat te hebben bij CBD-olie, 30% heeft helemaal niet het idee dat de olie de klachten verlicht.

Etiket

Ook de ingrediënten in de flesjes CDB-olie verschillen. Radar liet cannabisonderzoeker Arno Hazekamp 46 flesjes met CDB-olie testen. Deze olie zou geen THC moeten bevatten, maar bij sommige flesjes is dat wel het geval. Hazekamp ontdekte bovendien dat in lang niet alle gevallen het percentage CBD op het etiket klopte. Soms zat er minder in dan het aangegeven percentage. In 7 gevallen zat er zelfs alleen maar olijfolie in de flesjes.

Producent Jacob Hooy

Producent van CBD-olie, Jacob Hooy, zegt heel veel onderzoek te hebben gedaan naar hoe CBD-olie op een goede wijze geproduceerd kan worden en dat er ook overleg is geweest met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Volgens eigenaar Rik Oldenboom kun je geen CBD-olie maken zonder dat er een heel klein beetje THC achter blijft. ‘Alleen als je onder 0,05 procent THC blijft, is het toegestaan.’

Advies

Onderzoeker Arno Hazekamp adviseert gebruikers om voorzichtig te zijn met online aankopen. Hij raadt aan om naar een winkel te gaan zodat je ook kunt vragen naar achtergronden van het middel. 'Als er iets mee is of je krijgt toch bijwerkingen, kun je altijd terug naar de winkel', aldus Hazekamp.

Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) adviseert melding te maken bij de NVWA als je een product niet vertrouwt. En als je ziek bent geworden na gebruik van CBD-olie, ga dan naar je huisarts en laat deze melding maken bij het NVIC.

Bekijk het fragment

Bron: Radar