Patiënten die met ernstige griep op de intensive care belanden, hebben 15 procent kans om een bijkomende dodelijke schimmelinfectie in de longen te ontwikkelen. Dat blijkt uit een onderzoek van zeven Belgische en Nederlandse ziekenhuizen.

De normale kans op een zogeheten Aspergillus-schimmelinfectie tijdens een verblijf op de ic is ongeveer 5 procent. Een schimmelinfectie in de longen is een belangrijke doodsoorzaak. Volgens de onderzoekers overlijdt 45 procent van de grieppatiënten met zo'n bijkomende infectie.

Kapot longslijmvlies

'Schimmelsporen zitten overal in de lucht, ieder mens ademt die in. Daar heb je geen last van wanneer je gezond bent, maar als het longslijmvlies kapot is - bijvoorbeeld bij een ernstige griep - dan kan zo’n schimmel naar binnen slaan. De ziekte snel opsporen en behandelen is essentieel. Artsen en zorgverleners op de ic moeten voortaan extra alert zijn op deze schimmel', zegt onderzoeker Bart Rijnders van het Erasmus MC.

Vervolgonderzoek antischimmelmiddel

Het onderzoek is gedaan door het Erasmus MC Rotterdam, UZ Leuven, Radboud Nijmegen, UZ Gent, UMC Maastricht, UMC Amsterdam en Gelre Ziekenhuizen. Een vervolgonderzoek moet uitmaken of het zin heeft om bij elke patiënt op de ic meteen te beginnen met een antischimmelmiddel.

Het onderzoek is gepubliceerd in het medische vakblad The Lancet.

Bron: ANP