De afgelopen vier jaar liepen zeker drie mensen een ernstige luchtweginfectie op als gevolg van contact met een zieke cavia. Nederlandse medici publiceerden daarover een artikel in het New England Journal of Medicine. (NEJM) ‘Er bestond voorheen geen enkel vermoeden dat cavia’s dit soort infecties konden overdragen’, vertelt Medisch Microbioloog Edou Heddema.

De eerste patiënt werd in 2013 met een ernstige luchtweginfectie opgenomen in het Zuyderland Medisch Centrum te Heerlen. Daar werd de patiënt onderzocht op chlamydia psitacci, ook wel papagaaienziekte genoemd. ‘De gebruikte test voor chlamydia psitacci, toont tegelijkertijd ook andere vormen van chlamydia aan, waaronder chlamydia caviae’, vertelt Heddema. ‘De patiënt was niet in contact geweest met vogels, dus dat kon niet de oorzaak zijn. Kort daarna werd via de GGD duidelijk dat deze meneer wel twee cavia’s hield.’

Onderzoek naar ziekteverwekker

Met subsidie van het RIVM werd in 2012 een project opgestart met als doel het verder typeren van de ziekteverwekkers van de papagaaienziekte. ‘Toen een test voor die specifieke ziekte negatief bleek, was de link snel gelegd. Het moest een bacterie zijn die wel werd gedekt door de ene test en niet door de andere. De cavia bleek de boosdoener.’ Later in het door het RIVM gesubsidieerde onderzoek bleken twee soortgelijk gevallen bekend in andere ziekenhuizen.

Er was volgens Heddema voorheen geen enkel vermoeden dat cavia’s zo’n ernstige ziekte konden overdragen op mensen. Het was al bekend dat cavia’s een oogontsteking konden overbrengen, maar dat is een aandoening waar je niet voor naar het ziekenhuis hoeft.

Met je cavia langs de dierenarts

Mensen met cavia’s hoeven zich volgens de microbioloog geen zorgen te maken. ‘Het komt zeker niet bij alle cavia’s voor. Het lijkt eigenlijk alleen voor te komen bij cavia’s die ziekteverschijnselen vertonen. Dus als je je zorgen maakt om je eigen gezondheid, ga even met je zieke cavia langs de dierenarts. Deze kan hem dan testen.’

Bron: Zuyderland