Nederlandse en Ierse onderzoekers hebben een erfelijk verband gevonden tussen schizofrenie en de zenuw- en spierziekte ALS. Er komt in families waar ALS voorkomt relatief ook meer schizofrenie voor.

De onderzoekers verzamelden gegevens van genen van 13.000 ALS-patiënten en ruim 3000 mensen met schizofrenie. Uit die gegevens blijkt dat er een overlapping van veertien procent is in het genetische risico op het ontwikkelen van de twee ziekten. Een overlapping van genen betekent dat de genen gedeeltelijk gelijk zijn aan elkaar.

Nog geen behandeling

Er bestaat nog geen behandeling voor de spierziekte ALS. Hoogleraar Jan Veldink, één van de coördinatoren van de studie, vindt dat er een belangrijke stap is gezet. 'Mogelijk draagt deze stap op termijn bij aan meer aanknopingspunten en versnelling van het onderzoek. We zullen wellicht de mechanismen die bij deze aandoeningen zijn betrokken beter kunnen doorgronden.'

1500 Nederlanders met ALS

Wereldwijd hebben meer dan 200.000 patiënten ALS. In Nederland lijden zo’n 1500 mensen aan de spierziekte. Jaarlijks komen er vijfhonderd patiënten bij, maar overlijden er ook vijfhonderd. Gemiddeld overlijden mensen met ALS drie tot vijf jaar na de eerste symptomen.

Bron: Telegraaf/ALS.nl