Het Erasmus MC-Sophia in Rotterdam krijgt als eerste ziekenhuis in Europa een hersencentrum speciaal voor kinderen, meldt het ziekenhuis dinsdag. Een belangrijk onderdeel van het centrum wordt het zogenoemde Kinderhersenlab. Daar gaan wetenschappers de functie en ontwikkeling van de hersenen bij kinderen testen en meten.

'De hersenen zijn het meest complexe orgaan van het lichaam. En tegelijkertijd het meest essentiële orgaan voor een goede ontwikkeling van een kind. Je identiteit, je leven, je geluk. Alles hangt af van de ontwikkeling van de hersenen. Een kleine afwijking heeft vaak grote gevolgen', zegt kinderneurochirurg Marie-Lise van Veelen-Vincent van het Erasmus. Door in het hersencentrum alle beschikbare ervaring en expertise te bundelen, denkt het ziekenhuis kinderen beter te kunnen helpen.

Combinatie van diverse aandoeningen

Het merendeel van de kinderen die in het centrum zullen worden behandeld, heeft een combinatie van diverse aandoeningen. Hieronder vallen onder meer hersentrauma, ontwikkelingsachterstand, gezichtsafwijking, multiple sclerose (MS), epilepsie of autisme.

Bron: ANP