Het Erasmus MC in Rotterdam gaat een groot onderzoek starten naar de blessuregolf onder hardlopers. Het doel is om een methode te ontwikkelen die de stijging van het aantal blessures een halt toeroept.

In 2016 werden in Nederland 700.000 hardloopblessures geregistreerd. Bij 220.000 gevallen waren medische behandelingen nodig.  Volgens Marienke van Middelkoop, een van de onderzoekers en universitair docent van het Erasmus MC, stijgt het aantal blessures sneller dan het aantal hardlopers. ‘Vooral de lopersknie is berucht.’

Juiste informatie

De onderzoekers verwachten voornamelijk winst te behalen bij lopers die voor zichzelf of in kleine groepjes trainen en niet bij een vereniging zijn aangesloten. Vermoed wordt dat zij de juiste – op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde – informatie om fit te blijven, missen. Deze informatie op een simpele manier online aanbieden, zou een positief effect moeten hebben op het aantal blessures.

Vragenlijst

Deelnemers van onder andere Like2Run, de CPC Loop en de Ladies Run hebben al aangegeven mee te willen doen aan het onderzoek. De renners die meewerken, worden gevraagd een vragenlijst in te invullen over onder meer trainingsjaren, kilometers, leefgewoonten en blessures in het verleden.

Nadat iedereen de vragenlijst heeft ingevuld, wordt de groep met behulp van een loting in tweeën gesplitst. ‘De helft van de lopers krijgt straks informatie, tips en filmpjes over de juiste looptechniek om blessures te voorkomen,’ vertelt Van Middelkoop. De andere helft krijgt geen hulp bij het fit blijven: ‘Pas na afloop geven we hen ook toegang tot de site. Zo kunnen we later dit jaar concluderen of het online begeleiden een positief effect heeft op het voorkomen van blessures.’

Bron: AD.nl