Saksen voert als eerste deelstaat in Duitsland een gedeeltelijke plicht voor het dragen van mondkapjes in. Mensen moeten mond- en neusbedekking hebben in het openbaar vervoer binnen de deelstaat en in winkels. Mecklenburg-Voor-Pommeren volgde vrijdagavond als tweede staat, daar geldt de plicht alleen in het openbaar vervoer en in taxi's.

Minister-president van Saksen Michael Kretschmer maakte dat vrijdag bekend na een zitting van zijn kabinet. Het hoeven geen dure mondkapjes te zijn, het gezicht mag ook worden bedekt met bijvoorbeeld een sjaal.

Vooralsnog geen landelijke verplichting in Duitsland

De premier van Mecklenburg-Voor-Pommeren Manuela Scheswig zei vrijdagavond dat mensen een stofmasker of een doek voor hun mond moeten hebben. In winkels geldt geen plicht zoals in Saksen, maar wel een dringende aanbeveling. Ze noemt de plicht in het openbaar vervoer nodig omdat de scholen binnenkort weer opengaan.

Minister van Volksgezondheid Jens Spahn verklaarde eerder vrijdag dat er vooralsnog geen landelijke plicht komt voor het dragen van mondkapjes. Er is een advies om bescherming te dragen op bepaalde plekken, dat vrijwillig kan worden opgevolgd.

Spahn verklaarde ook dat de coronacrisis in Duitsland intussen 'beheersbaar' is geworden.

Update 18 april: Ook mondkapjesplicht in Wolfsburg en Jena

De Duitse stad Wolfsburg (Nedersaksen) voert een mondkapjesplicht in. Die gaat vanaf maandag gelden in winkels, openbare gebouwen, artsenpraktijken en bussen.

Burgers moeten hun mond gaan bedekken met kapjes of desnoods met een kledingstuk, zoals een sjaal. De gemeente besloot tot de maatregel omdat sommige winkels de deuren volgende week weer mogen openen.

Niet iedereen moet zijn of haar mond gaan bedekken. Kinderen tot zes jaar vallen niet onder de nieuwe regel, die in elk geval tot 6 mei van kracht moet blijven. De gemeente maakt de bijzonderheden zondag bekend.

Ook in het Oost-Duitse Jena geldt een mondkapjesplicht.

Bron: ANP