Engeland wil 'menstruatiearmoede' tegengaan door het verstrekken van gratis maandverband en tampons aan middelbare scholieren en collegestudenten.

Tien procent van de Engelse meisjes tussen elf en achttien jaar heeft geen geld om spullen zoals maandverband te kopen. Vijftien procent vindt het financieel lastig om te kunnen betalen en twaalf procent gebruikt in geldnood weleens een alternatief, zoals wc-papier. Deze gegevens kwamen aan het licht door onderzoek van Plan International UK in december 2017. Duizend Engelse vrouwen en meisjes deden mee aan het onderzoek.

De helft van de respondenten gaf in het onderzoek aan daardoor weleens een dag thuis te blijven. Britse minister van Financiƫn Philip Hammond zegt dan ook dat dit besluit is genomen om dit soort verzuim te voorkomen.

Campagne FreePeriods

Amika George startte in 2017, na de uitslag van het onderzoek, de FreePeriods-campagne, met als doel gratis menstruatiemateriaal voor middelbare scholieren. Onderdeel van deze campagne was een petitie voor gratis maandverband en tampons aan jonge vrouwen en meisjes die door 271.000 mensen werd ondertekend.

Bron: Algemeen Dagblad/ NU.nl / CNN