Energiedrankjes zijn nog slechter voor de gezondheid dan al werd gedacht. Na consumptie vernauwt de diameter van de bloedvaten tot de helft van het oorspronkelijke formaat, meldt het AD op basis van een studie van de Universiteit van Texas.

Dat energiedrankjes een grote hoeveelheid calorieën, cafeïne en suikers bevatten was al langer bekend. Nu blijkt uit Amerikaans onderzoek dat door slechts één drankje het risico op een hartaanval of beroerte binnen negentig minuten flink wordt verhoogd. 

Grotere kans op hartaanvallen en beroertes

Gezonde studenten kregen in het onderzoek één energiedrankje. Hun bloed werd vóór het drinken getest en negentig minuten erna. Na consumptie bleek de interne diameter van de bloedvaten gekrompen tot de helft van het oorspronkelijke formaat. Door die vernauwing ontstaat een grotere kans op hartaanvallen en beroertes. 

De vernauwing zou worden veroorzaakt door de slechte ingrediëntenmix. Eén blikje energiedrank is qua suiker en cafeïne vergelijkbaar met 2,5 blikjes cola. Dokter John Higgins, professor geneeskunde aan de McGovern School in Amerika, benadrukt het belang van onderzoek: 'Hoe populairder de drankjes worden, hoe belangrijker het is om de effecten te bestuderen.'

NVK pleit voor verbod onder 18 jaar 

Onder jongeren zijn de drankjes mateloos populair, omdat ze een oppeppend effect hebben. Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat vier op de tien jongeren maandelijks energiedrankjes drinkt. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) pleit al een tijdje voor een verbod onder de 18 jaar. Aldi en Lidl stelden eerder dit jaar op eigen initiatief al een verbod, maar dan voor kinderen jonger dan 14 jaar.  

Bron: AD