Elke minuut sterven er op de wereld twee kinderen aan longontsteking. De ziekte is daarmee de dodelijkste aandoening voor kinderen onder de vijf jaar. Longontsteking eist meer kinderlevens dan malaria, diarree en mazelen samen. Als er niks verandert, kan longontsteking tot 2030 11 miljoen levens kosten.

Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van Safe the Children en de Amerikaanse John Hopkins University dat maandag, op Wereld Longontsteking Dag, wordt gepresenteerd. Longontsteking is goed te voorkomen en te behandelen. Volgens het onderzoek sterven de meeste kinderen door een gebrek aan vaccinatie, door onjuiste diagnoses, een tekort aan antibiotica en slechte doorverwijzing. De meeste slachtoffers vallen in Zuid-Azië en Afrika beneden de Sahara.

'Vergeten moordenaar'

Pim Kraan, directeur van Save the Children Nederland, noemt de ziekte een 'vergeten moordenaar'. Door de vaccinatiegraad van kinderen te verhogen tot 90 procent, verstrekking van goedkope antibiotica en goede voeding kunnen volgens hem tot 2030 zeker 4 miljoen kinderen worden gered.

Bron: ANP