In elf ziekenhuizen in Nederland is de zorg in gevaar door lange wachtlijsten en personeelstekorten. Daarmee is er volgens accountants nog geen sprake van een afwenteling van het gevreesde zorginfarct. 

De bevindingen komen uit de jaarlijkse Benchmark Ziekenhuizen, waarin BDO Accountants Nederlandse ziekenhuizen rangschikt aan de hand van hun financiële jaarverslagen van 2018. Het LageLand Ziekenhuis in Zoetermeer scoort het slechtst. Het HagaZiekenhuis in Den Haag, het Brabantse Maasziekenhuis Pantein, Het Zaans Medisch Centrum, Ziekenhuisgroep Twente, het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen en het Limburgse Zuyderland scoren al twee jaar op rij slecht. 

Vooral kleine ziekenhuizen hebben het moeilijk

Onderzoeker en uitvoerder van de benchmark Chris van den Haak ziet dat kleine ziekenhuizen op de korte termijn meer schulden hebben dan geld om te betalen. 'Kleine ziekenhuizen zien hun voorsprong verdampen. Ze staan er het minst goed voor. Dat is het gevaarlijkst, die zijn het meest kwetsbaar.'

Nederlandse ziekenhuizen scoorden afgelopen jaar gemiddeld een 7,4 voor hun financiële gezondheid. Een geringe stijging tegenover de 7,2 in 2017.

Bron: AD