Het eigen risico in de zorg wordt komend jaar toch niet verhoogd. De partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet willen nog snel de wet veranderen om dat mogelijk te maken, heeft informateur Gerrit Zalm de Tweede Kamer laten weten.

De Kamer had eerder op de dag gevraagd om uitsluitsel van de onderhandelende partijen. Woensdagavond houdt de Kamer een debat over het eigen risico. Dat staat nu nog op 385 euro, maar zou volgend jaar stijgen naar 400 euro. Dat was dinsdag op Prinsjesdag nog bekendgemaakt door het huidige kabinet.

Spoedprocedure

Nu VVD, CDA, D66 en ChristenUnie verhoging van het eigen risico willen voorkomen, is haast geboden. Ze moeten voor 1 oktober de wet wijzigen, zodat zorgverzekeraars de veranderingen kunnen verwerken in hun premies. De vier partijen vragen minister Edith Schippers van Volksgezondheid dan ook om een spoedprocedure in gang te zetten.

Verlaging of afschaffing

Veel partijen pleitten in de verkiezingscampagne voor een verlaging of afschaffing van het eigen risico. Onder hen ook CDA en ChristenUnie. Geen enkele partij bepleitte een verhoging, maar die leek toch zijn beslag te krijgen doordat het eigen risico automatisch stijgt als de gezondheidszorg duurder wordt.Het kwartet dat werkt aan een nieuw kabinet hield ingrijpen in het eigen risico tot dusver tegen omdat het die kwestie aan de onderhandelingstafel wilde afhandelen.

Politieke partijen reageren verheugd op het besluit om het eigen risico in de zorg volgend jaar niet te laten stijgen. Meerdere partijen zien het eigen risico als een boete op ziek zijn.

Reacties partijen

'Mooi!', twittert SP-Tweede Kamerlid Lilian Marijnissen. 'Eigen risico tóch NIET omhoog komend jaar. Wij strijden door voor verlaging! Dat beloofden ook CDA en ChristenUnie.'

GroenLinks spreekt over goed nieuws: 'Eindelijk duidelijkheid over hoogte eigen risico. Stijgt niet. Komende jaren werken aan afschaffing wat GroenLinks betreft!', meent Kamerlid Corinne Ellemeet.

Ook de PvdA, coalitiepartner van de VVD, reageert instemmend. De partij wil verdere verlaging, benadrukt Kamerlid Henk Nijboer.

CDA-leider Sybrand Buma noemt het 'enorme winst' dat de vier partijen die onderhandelen over een nieuw kabinet de stijging van het eigen risico komend jaar tegenhouden. Hij erkent dat de belastingen of de premies wel omhoog moeten om 'deze noodgreep' te betalen.

Buma wees erop 'dat we allemaal een steentje bij moeten dragen voor degenen die ziek zijn'. 'Het gaat hier om de vraag: wat is solidair?', zei de CDA-voorman. Chronisch zieken betalen het volledige eigen risico 'en daar komt een keer een grens aan'.

Bron: ANP