Het medicijn pregabaline dat wordt voorgeschreven bij bijvoorbeeld zenuwpijn zou geen betere effecten hebben dan het gebruik van een placebo. Dat beweren onderzoekers in het geneeskundig tijdschrift New England Journal of Medicine.

Voor een periode van acht weken werden meer dan tweehonderd patiënten het medicijn pregabaline of een placebo-medicijn voorgeschreven. De meeste patiënten hadden last van acute zenuwpijn en hadden pas een paar maanden last van klachten. De patiënten beoordeelden hun pijn met gemiddeld een zes op een schaal van tien bij aanvang van het onderzoek. De begindosis van het medicijn was 150 milligram, dit liep op tot 600 milligram.

Placebo werkt beter

Na acht weken was de pijn bij de placebogroep gemiddeld een 3. en bij de groep die pregabaline slikte 3,7. Een jaar na het onderzoek werd de patiënten weer gevraagd hoeveel pijn zij ervaren. Dit bleek bij beide groepen gemiddeld een 3 te zijn. De patiënten die pregabaline slikten hadden echter wel last van bijwerkingen. Zo gaf 40 procent aan last te hebben van duizeligheid.

Ibuprofen

Volgens dokter Nadina Attal van de universiteit van Versailles-Saint-Quentin werkt ibuprofen effectiever bij acute zenuwpijn. Bij chronische pijn raadt zij onder meer enkele anti-depressiva aan.

Fragment gemist: het placebo-effect

Zorg.nu besteedde eerder aandacht aan het placebo-effect. Kijk hier het item terug.

Bron: NU.nl