Update 22 maart (van de redactie): Helaas heeft ons het bericht bereikt dat Bart Vissers dinsdagavond 21 maart is overleden. Zijn behandelend arts in Brussel dr. Jennes bevestigt dit: 'Hij is overleden aan een septische shock. Hij is opgenomen op de intensive care vanwege koorts en andere complicaties. Maar hij praatte nog met zijn vrouw en het leek ondanks die opname redelijk goed te gaan.' Gisteravond laat kreeg hij toch een hartstilstand en is hij ondanks reanimatie overleden. 'Het overlijden van Bart Vissers heeft niets met bacteriofagen te maken. Deze hebben de pseudomonas effectief bestreden maar meneer Vissers had vele andere complicaties en hij heeft het helaas toch niet gehaald,' aldus dr Jennes.

Het team van Zorg.nu wenst de familie van Bart Vissers veel sterkte toe.

In het Militair Hospitaal Koningin Astrid in België is voor het eerst met behulp van bacteriofagen het leven gered van een Nederlander. Dinsdagavond besteedt Zorg.nu hier aandacht aan. De 61-jarige Bart Vissers uit Valkenburg kreeg na een operatie aan zijn darmen langdurig antibiotica en raakte volledig resistent. Vissers raakte vier maanden geleden comateus, waarna behandelend arts Serge Jennes over is gegaan op een behandeling met bacteriofagen.

Bacteriofagen zijn virussen die bacteriën te lijf gaan. Per bacterie kan een faag ontwikkeld worden in het laboratorium. Voor de behandeling van Bart Vissers moest de arts zich beroepen op artikel 37 van het Verdrag van Helsinki, waarin staat dat er, met toestemming van de patiënt, experimentele medicijnen mogen worden toegediend als er geen enkel ander middel meer werkt. Het bericht over de eerste behandelde Nederlander komt nu pas naar buiten, omdat de behandelend artsen eerst zeker wilden zijn van het herstel van de patiënt.

Leven gered

'Fagen hebben zijn leven gered', zegt zijn behandelend arts Serge Jennes over Bart Vissers. 'Ik was verrast dat hij zo snel herstelde.' Bart Vissers ligt nog steeds in het ziekenhuis, maar hij is buiten levensgevaar. De faag was gekweekt in het laboratorium van het Militair Hospitaal Koningin Astrid.

WHO: 'alarmerende proporties'

Bacteriën raken niet resistent voor fagen, maar wel voor antibiotica. Ieder jaar sterven wereldwijd 700.000 mensen aan antibioticaresistentie. De WHO (De Wereldgezondheidsorganisatie) waarschuwt dat het alarmerende proporties heeft bereikt. Recent onderzoek wijst uit, dat als we niets doen, er in 2050 wereldwijd 10 miljoen mensen zullen sterven aan antibiotica resistentie.

Georgië

Het Militair Hospitaal Koningin Astrid werkt samen met de Eliava kliniek in Georgië. Daar hebben ze bijna 100 jaar ervaring met fagen, die daar gewoon in de apotheek te krijgen zijn. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt voor een oor, keel of blaasontsteking. Begin twintigste eeuw werden de bacteriofaag en de antibiotica ongeveer tegelijk ontdekt. Antibiotica leek toen een beter geneesmiddel, omdat één medicijn heel veel verschillende soorten bacteriën kan doden. Een bacteriofaag is een klein virus dat maar tegen één soort bacterie werkt. Doordat in de voormalige Sovjet-Unie moeilijk aan antibiotica te komen was, bleef men daar fagen gebruiken en doorontwikkelen. De Eliava kliniek in Georgië heeft zich hierin gespecialiseerd.

Meer weten over bacteriofagen? Klik hier.