De eerste twee van vijf corona-sneltesten die in Nederland onderzocht worden op hun betrouwbaarheid, zijn glansrijk geslaagd voor dat toelatingsexamen. De sneltesten hebben een kwartier nodig om te vertellen of iemand besmet is met het coronavirus, meldt de NOS.

Minister De Jonge van Volksgezondheid maakt het nieuws woensdag bekend bij een werkbezoek aan het Amphia Ziekenhuis in Breda. Daar is een van de beide testen de afgelopen tijd gevalideerd. De andere is goedgekeurd na onderzoek in het UMC Utrecht.

De Jonge is enthousiast over de resultaten. 'Je kunt deze test zeker gaan gebruiken in een snelteststraat voor mensen in het onderwijs of de zorg, maar ook in andere vitale beroepen', zegt hij. 'Of voor mensen die positief naar voren komen uit de bron- en contactonderzoeken, zodat je die heel snel kunt testen. Of voor gebruikers van de corona-app.'

Vorige maand schreef de zorgminister in een brief aan de Tweede Kamer dat hij verwacht in november sneltesten te kunnen inzetten. De VVD riep het kabinet toen op vaart te maken en de sneltesten desnoods in het buitenland te kopen.

Onbegrip

Ook was er onbegrip bij onder andere zorgbrancheorganisatie ActiZ over waarom het zo lang duurt met de sneltesten. 'In andere landen kan het ook, wij begrijpen niet waarom het hier zo lang duurt', zei een woordvoerder van de organisatie toen.

'Er kleven risico's aan het gebruik van sneltesten' 

Onderzoeker Marc Bonten van het UMC Utrecht noemt de resultaten met sneltesten  'erg bemoedigend'. Tegelijkertijd waarschuwt de arts-microbioloog dat aan het gebruik van sneltesten 'ook risico's kleven'. In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde bespreekt hij de voorlopige resultaten van onderzoek naar twee sneltesten. Bonten constateert dat die testen 'onze aanpak van het coronavirus rigoureus gaan veranderen'.

Sneltesten niet waterdicht

De studies maken echter ook duidelijk dat sneltesten niet waterdicht zijn. Bij proeven in Utrecht, in Breda en op Aruba varieerde de zogeheten sensitiviteit van 71,6 procent tot 94,1 procent. Dit percentage drukt uit hoeveel mensen die positief testten met de gevoeligere PCR-test ook een positief resultaat kregen met de sneltest. Die mist dus een aanzienlijk deel van de mensen die het virus bij zich dragen.

Op de grootste testlocatie, in Utrecht, testten de onderzoekers 1257 mensen zowel met een PCR-test als met een sneltest van de Amerikaanse fabrikant Abbott. Bij 123 mensen gaf de PCR-test een positief resultaat, de sneltest gaf bij slechts 90 personen een positieve uitslag, meldt het UMC Utrecht. Dat komt neer op 73 procent. Bonten en zijn collega-onderzoeker Marije Hofstra zeggen dat de sneltest minder snel positief uitvalt bij mensen die minder virusdeeltjes bij zich dragen. 'Dat hoeft niet erg te zijn, omdat mensen met een lagere hoeveelheid virus waarschijnlijk minder bijdragen aan nieuwe besmettingen dan mensen met een hoge hoeveelheid virus', aldus Hofstra. De onderzoekers telden slechts één keer een onterecht positief resultaat.
 

Bron: ANP MediaWatch/ NOS