Voor het eerst is er een baby geboren met DNA van drie ouders. Voor de drie-ouder techniek werd gebruik gemaakt van twee eicellen. Het jongetje, Abrahim Hassan, werd vijf maanden geleden gezond op de wereld gezet in New York. Dit meldde de Volkskrant dinsdag.

Omdat de moeder van Abrahim een erfelijke ziekte in haar mitochondriën – cellen die zorgen voor bruikbare energie –  bij zich draagt, was het voor haar niet mogelijk gezonde kinderen te krijgen. Door de kern van haar eicel in die van een donor te transplanteren, kon de ziekte worden uitgeschakeld. Na het mengen van de eicellen werd de combinatie van beiden bevrucht en bij de moeder ingebracht.

Sjoerd Repping, hoogleraar voortplantingsdeskundige aan het AMC, geeft aan dat het kind niet op alle drie de ouders zal lijken. Dit komt omdat het grootste deel van het DNA afkomstig is van de moeder. ‘Mitochondriën bevatten slechts een honderdste van het erfelijk materiaal.’

Op dit moment is de techniek alleen nog toegestaan in Groot-Brittannië. Sjoerd Repping vindt het nieuws fantastisch: ‘Deze methode kan ernstige erfelijke ziektes voorkomen’. Volgens de hoogleraar moet er nog wel aan worden getoond dat de techniek echt veilig is.

Bron: Volkskrant.nl