Mannen hebben tot hun 75e levensjaar eerder en meer rimpels dan vrouwen. Pas na die leeftijd maken vrouwen een inhaalslag.

Dermatoloog Merel Hamer van het Erasmus MC deed onderzoek naar rimpels bij mannen en vrouwen. Hamer maakte foto’s van de gezichten van 3800 mannen en vrouwen in de leeftijd van 51 tot 98 jaar. Wat bleek, tot het 75e levensjaar bestaat het gezicht van mannen voor 4,6 procent uit rimpels tegenover 3,5 procent bij vrouwen. Hierna ontstaan meer rimpels bij vrouwen.

Verschil per geslacht

Per geslacht verschilt het soort rimpel. Mannen hebben veelal lijnen op het voorhoofd, bij vrouwen komen rimpels op de lip vaker voor. Hamer geeft de structuur van de lip als mogelijke verklaring voor de afwezigheid van rimpels op de mannelijk bovenlip. Door vollere gezichtsbeharing zou die structuur steviger zijn.

Hormoonhuishouding

De oorzaak voor het verschil in rimpels kan volgens Hamer het verschil in hormoonhuishouding zijn. 'Hoewel we in dit onderzoek geen relatie hebben gevonden, kan het zijn dat vrouwelijke geslachtshormonen bescherming bieden tegen het ontwikkelen van rimpels. Verder is opvallend dat vrouwen met relatief veel testosteron in het bloed en vrouwen die kaalheid vertonen, minder rimpels hebben.'

Risicofactoren

Volgens Hamer zijn een laag BMI, roken en zonlicht risicofactoren voor rimpels. Hamer vertelt dat ook alcoholgebruik meespeelt in rimpelvorming. Meer alcohol drinken zou voor meer rimpels zorgen.

Verschil in huidtype

Mensen met een witte huid krijgen het minst snel rimpels. Hamer denkt dat komt doordat mensen met een huidtype 1,2 of 3 de zon mijden of zich goed insmeren met zonnebrandcrème. Insmeren zorgt dan weer voor pigmentvlekken. Hamer: 'We denken dan ook dat elk huidtype op een andere manier veroudert.'

Bron: Nu.nl