België is nagenoeg door zijn voorraad plasma van bloedgroep AB heen. Dit komt omdat al wekenlang wordt gevochten voor het leven van één patiënt die dagelijks tot vijftien zakjes nodig heeft.

Het Belgische Rode Kruis spreekt over een 'zeer uitzonderlijke situatie' en roept mensen met de zeldzame bloedgroep op plasma te komen geven in een van zijn donorcentra. In België heeft maar 5 procent bloedgroep AB. Slechts 0,75 procent is AB-.

Behandeling opnieuw gestart

Midden juli deed de organisatie al een oproep omdat door 'plasmawisselingen' bij dezelfde patiënt 'de voorraad van AB-plasma zienderogen slinkt'. De behandeling bij de patiënt is opnieuw gestart, aldus het Rode Kruis.

Nederlandse bloedbank staat open voor hulp

Een woordvoerder van de Nederlandse bloedbank Sanquin laat weten dat het Belgische probleem eenvoudig kan worden opgelost door even contact met ze op te nemen. 'Dat kan een optie zijn. Onze voorraad zal dan wat inklinken, maar dan roepen wij onze bloeddonoren weer op', aldus de zegsman.

Wat is plasma?

Plasma is de vloeistof in het bloed waarin de bloedcellen circuleren. Soms wordt dat plasma 'ziek' omdat het te veel schadelijke stoffen of eiwitten bevat. Ziek plasma moet vervangen worden door donorplasma.

Bron: ANP