Een op de vier Nederlanders heeft een hersenaandoening. In 2016 stonden 3,8 miljoen mensen met een hersenaandoening geregistreerd bij de huisarts. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM in opdracht van de Hersenstichting.

Van alle hersenpatiënten hebben 1,9 miljoen een psychische aandoening, zoals een depressie of een angst- of paniekstoornis. 1,3 miljoen mensen kampen met een chronische hersenaandoening, zoals dementie, Parkinson of epilepsie.

Hersenpatiënten in Nederland

Het RIVM denkt dat het ware aantal hersenpatiënten hoger ligt, maar dat die mensen geen medische hulp zoeken. De zorgkosten voor hersenaandoeningen zijn jaarlijks ruim 25 miljoen miljard euro, dat is 27 procent van de totale zorgkosten van Nederland. Een op de vijf sterfgevallen komen door hersenaandoeningen.

Lees ook: Een op drie gevallen van dementie kan voorkomen worden

Mensen met niet-aangeboren hersenletsel door bijvoorbeeld een beroerte of ongeluk (645.000), slaapstoornissen (506.200) en aangeboren afwijkingen (100.400) zijn veel minder sterk vertegenwoordigd in de cijfers.

Campagne van de Hersenstichting

De Hersenstichting trapt vandaag de campagne 'Een hersenaandoening zet je leven op z'n kop' af om aandacht te vragen voor hersenaandoeningen. 'Ook al is de aandoening niet altijd zichtbaar, iedereen kent dus wel een iemand die hier aan lijdt. Hersenaandoeningen brengen niet alleen hoge zorgkosten met zich mee, ook de sociale gevolgen zijn vaak groot', zegt neurowetenschapper en woordvoerder van de Hersenstichting Laura Rigter.

Uitzending over hersenen

Dokters van Morgen maakte eerder een uitzending over de hersenen. Wat gebeurt er eigenlijk als je hersenen ziek worden?

Bekijk hier de uitzending

Bron: RIVM, Hersenstichting