Een op de vijf Amerikanen is drager van het humaan papillomavirus (HPV). In totaal zijn 80 miljoen Amerikanen besmet met dit seksueel overdraagbare virus, dat een verhoogde kans geeft op keelkanker en baarmoederhalskanker. Dat heeft het instituut voor beheersing en voorkoming van ziektes CDC (Centers for Disease Control and Prevention) donderdag bekendgemaakt, zo schrijft The Washington Post. Jaarlijks komen er 14 miljoen besmettingen bij.

Het aantal Amerikanen in de leeftijd tussen 18 en 59 die drager zijn van HPV is in 2014 explosief met ruim 40 procent gestegen. Vooral bij mannen en dan met name zwarte mannen is er een scherpe stijging.

Inentingen

Het CDC is bezorgd. Het pleit al jaren voor meer inentingen. In Nederland worden alle meisjes van 13 jaar uitgenodigd om ingeënt te worden tegen het HPV-virus. Na deze prik hebben zij 70 procent minder kans op baarmoederhalskanker.

Fragment: HPV-vaccin

In de VS bestaat weerstand tegen de prik omdat het promiscue gedrag van de jeugd in de hand zou werken. Volgens het CDC moet een inenting meer worden gecommuniceerd als een middel tegen kanker.

Cijfers in Nederland

In Nederland raken van iedere 100 vrouwen er 80 eens in hun leven besmet met het virus. Bij acht op de tien ruimt het lichaam de HPV-infectie vanzelf weer op, vaak binnen twee jaar.

Bron: ANP/RIVM