Bijna een vierde van de mensen die meer dan twintig sigaretten per dag roken overlijdt voor hun 65ste verjaardag. De zware roker sterft gemiddeld 13 jaar eerder dan niet-rokers. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het CBS en het Trimbos-instituut over het verband tussen roken en sterfte.

De onderzoekers bekeken de overlijdensgegevens van veertigduizend Nederlanders die tussen 2001 en 2006 deelnamen aan een enquête naar rookgewoonten. Zo bleek uit de analyse dat de roker al op relatief jonge leeftijd overlijdt. Naar schatting haalt 23 procent hun 65ste levensjaar niet. Van de lichte rokers overlijdt elf procent en van de niet-rokers zeven procent voor die tijd.

Kanker grootste doodsoorzaak onder rokers

Rokers overlijden vaker aan kanker dan niet-rokers. Ook hart- en vaatziekten en ademhalingsziekten komen beduidend vaker voor. Elf procent van de zware rokers overleed voor hun 65ste jaar aan kanker en vijf procent aan een hart- of vaatziekte. Van de niet-rokers overleed maar drie procent voor die leeftijd aan kanker en één procent aan een hart of vaatziekte.

Stoppen loont

Stoppen met roken is het altijd waard. Ex-rokers die voor 35 jaar stoppen, hebben een vergelijkbare levensverwachting als niet-rokers. Het risico halveert het bij het stoppen voor de 50-jarige leeftijd stoppen.

Tijdens WE STOPPEN! proberen vijftig mensen vijf dagen en vijf nachten in het STOP-huis van hun rookgewoonte af te komen. Wil je de kandidaten volgen? Like WE STOPPEN! dan op Facebook!

Bron: ANP