Deskundigen wereldwijd doen een oproep. Eén op de drie gevallen van dementie zou voorkomen kunnen worden en daar moet meer werk van worden gemaakt. 24 wetenschappers roepen overheden op om mogelijke oorzaken, bijvoorbeeld overgewicht of eenzaamheid, aan te pakken.

Er zijn negen factoren verantwoordelijk voor 35 procent van de ziektegevallen: overgewicht, gehoorproblemen op middelbare leeftijd, het niet afmaken van de middelbare school als tiener, inactiviteit, diabetes type 2, depressie, eenzaamheid en roken. Dat schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Als aan die factoren iets gedaan wordt, zouden er minder mensen dement worden, stellen ze.

Er moet meer gedaan worden om kinderen op school te houden, mensen moeten meer gestimuleerd worden te bewegen, om sociale contacten te onderhouden en te stoppen met roken. Ook stellen de onderzoekers dat mensen met een hoge bloeddruk vanaf 45 jaar een goede behandeling ervoor moeten krijgen. Wie gehoorproblemen, een depressie, diabetes of overgewicht heeft moet leren hoe daar mee om moet worden gegaan.

'Bij ons wordt al gelet op deze factoren'

Volgens Philip Scheltens, directeur van het Alzheimercentrum en hoogleraar neurologie, zijn de negen factoren die de onderzoekers noemen niet nieuw. Hij zegt tegen RTL Nieuws: 'Nederland is op dit gebied een uitzondering: de zorg is hier heel goed, dus bij ons wordt al gelet op dit soort factoren.' Desondanks is in Nederland  dementie de belangrijkste doodsoorzaak. Scheltens geeft hiervoor als verklaring dat de Nederlandse geneeskunde zo goed is in het aanpakken van 'cardiovasculaire zaken'. 'Hart- en vaatziekten worden een minder belangrijke doodsoorzaak, waardoor dementie vanzelf op een eerste plek komt.'

'Wees ambitieus met preventie'

'In bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje en Italië wordt veel gerookt en is de huisartsenzorg een stuk slechter. Daar wordt bijvoorbeeld minder gescreend op cholesterol en bloeddruk. Het is dus belangrijk dat er wereldwijd meer aandacht voor komt', zegt Scheltens.

Het aantal mensen met dementie neemt toe. Naar verwachting zijn er in 2050 131 miljoen mensen die aan de ziekte lijden. 'Wees ambitieus met preventie', zeggen de onderzoekers.

Bron: RTL Nieuws