'Heb jij al een mondkapje gedragen? En hoe bevalt dat?', dat vroegen we gisteren op onze Facebookpagina. De reacties stroomden binnen: van 'benauwend' tot 'even wennen', 'gaat prima' en 'beslagen brilglazen'.

Het dragen van een mondkapje is benauwend, schrijven vele Facebookgebruikers ons. Zo laat Anja weten: 'Moeilijk voor mij om lange tijd te dragen. Heb het al benauwd in verband met  hartproblematiek'. En Desiree: 'Je moet even wennen, maar als je gewoon rustig ademhaalt, gaat het wel'.

'Stuk communicatie valt weg'

Petra droeg al een mondkapje voor de coronacrisis, omdat ze vanwege Q-koorts niet goed meer tegen geuren kan. Zij laat weten: 'Nu dragen meer mensen ze en word je niet aangekeken of je 'gekke gerritje' bent met een mondmasker voor, dat scheelt alweer'.

Jenny vindt het dragen van een mondkapje tijdens werk 'vreselijk', en niet alleen omdat het niet comfortabel is, maar ook omdat er 'een heel stuk communicatie wegvalt'. 'Zowel de non-verbale communicatie als verbale. En beide heb ik hard nodig in mijn werk', laat ze ons weten.

'Ter bescherming van de cliënten'

En Nelly schrijft: 'Natuurlijk went het.. denk aan de mensen die op de intensive care (ic) en operatiekamers werken. Zij dragen de gehele dag mondmaskers om de patiënt te beschermen.'

Anita werkt in de zorg en heeft verschillende klachten door het mondkapje, maar houdt toch vol. Ze schrijft: 'We doen het ter bescherming van onszelf maar bovenal ter bescherming van de cliënten'.

Longarts In 't Veen: Vervelend, maar denk aan de zorgmedewerkers

Longarts Hans in 't Veen (Franciscus Gasthuis & Vlietland, Rotterdam) snapt dat het dragen van een mondkapje als onprettig of benauwend wordt ervaren. 'Het voelt vervelend, je ademweerstand neemt toe. Maar dat is inherent aan de werking van het kapje: als het ademen zwaarder is, dan is dat over het algemeen een teken dat-ie goed werkt'. 

'Het heeft alles te maken met bewustwording, een kapje werkt alleen als je 'm ook goed gebruikt'. En, zo benadrukt In 't Veen: kun je nagaan waar zorgmedewerkers iedere dag mee te maken hebben. 'Het geeft weer wat voor effort het kost voor mensen die op de intensive care werken, of mensen die in de operatiekamer staan. De weerstand van die niet-medische mondkapjes is ook nog eens minder dan die van de mondkapjes die daar worden gebruikt.'

Wil je ook meepraten op Facebook?