Van de mensen die een EHBO-diploma hebben, is ruim een derde niet bereid iemand te reanimeren. Het Rode Kruis constateert dat na een onderzoek van TNS NIPO onder meer dan duizend mensen. Uit het onderzoek blijkt dat slechts 64 procent wil ingrijpen. Het Rode Kruis denkt dat dat komt omdat mensen soms bang zijn om in te grijpen in stressvolle situaties. Van de mensen zonder EHBO-diploma is maar 16 procent bereid iemand te reanimeren.

Bij bewusteloosheid zegt bijna 80 procent van de mensen met een juiste opleiding te willen helpen. Ruim 30 procent zonder diploma durft het dan niet aan om hulp te bieden. Bij een bloeding is dat percentage 75 versus 40.

Rode Kruis ontzet

Het Rode Kruis vindt de uitkomsten dramatisch, omdat juist de eerste minuten na een ongeval van levensbelang zijn. 'Uit eigen ervaring weten wij wel dat mensen zonder diploma vaak niet weten wat ze moeten doen of dat ze bang zijn fouten te maken', aldus een woordvoerster.

'Zorgelijk dat weinig mensen overwegen een EHBO-cursus te doen'

Volgens de zegsvrouw waren de uitkomsten bij een vergelijkbaar onderzoek vier jaar geleden minder teleurstellend. De hulpverleningsorganisatie noemt het extra zorgelijk dat ook maar weinig mensen overwegen een EHBO-cursus te doen.

EHBO-cursussen worden meer gepromoot

Het Rode Kruis verkoopt zelf EHBO-cursussen en wil die nu beter aan de man gaan brengen. Omdat mensen vaak vinden dat ze te duur zijn, te intensief of te ingewikkeld, biedt het Rode Kruis de cursus ook via internet aan. Op een speciale EHBO-app staan tips voor noodsituaties.

Bron: ANP