Julián is pas 18 jaar oud maar zet zich nu al in om vrouwen te helpen in de strijd tegen borstkanker. Hoe? Hij ontwierp een bh die vrouwen helpt borstkanker te ontdekken.

Toen de moeder van de Mexicaanse Julián ernstig ziek werd door borstkanker, besloot hij in actie te komen. De bh die hij ontwierp kan een vroeg stadium van borstkanker detecteren. Dit vergroot voor vrouwen de kans om de ziekte te overleven.

Afwijkingen in borsten vaststellen

In de bh zitten tweehonderd sensoren en een functie om de temperatuur, het gewicht en de omvang van de borsten te meten. Wanneer vrouwen door middel van de bh deze metingen regelmatig uitvoeren, kunnen afwijkingen worden geconstateerd. Tumoren kunnen dan op tijd worden verwijderd.

'Meten op een gemakkelijke manier'

In een video geeft Julián uitleg over de keuze voor de bh. 'Toen ik dertien jaar was, kreeg mijn moeder voor de tweede keer borstkanker. De diagnose kwam te laat, waardoor mijn moeder allebei haar borsten verloor en ook bijna haar leven. Waarom een bh? Omdat het ervoor zorgt dat de borsten elke keer in dezelfde positie worden gemeten en dat op een gemakkelijke manier. Het duur niet langer dan een uurtje.'

Eerste exemplaren over twee jaar te koop

Julián heeft met zijn ontwerp de hoofdprijs gewonnen tijdens de Global Student Entrepreneur Awards. Dit is een wedstrijd waarbij studenten hun ideeën en/of uitvindingen mogen pitchen. Momenteel is Juliáns uitvinding nog een prototype. De eerste exemplaren zullen pas over twee jaar te koop zijn.

Op zijn YouTube kanaal heeft Julián een filmpje geplaatst hoe de bh werkt:

Bron: LINDAnieuws