Wegens een kapitale fout van een vruchtbaarheidskliniek in Los Angeles heeft een Amerikaans-Aziatisch echtpaar een aanklacht ingediend. Bij het terugplaatsen van embryo's heeft een verwisseling plaatsgevonden: twee embryo's van twee andere stellen werden bij de van oorsprong Aziatische vrouw geplaatst. De fout kwam aan het licht toen ze van twee niet-Aziatische jongetjes beviel die na DNA-onderzoek bovendien evenmin aan elkaar verwant bleken te zijn.

Het stel uit New York moest beide kinderen na de resultaten van het DNA-onderzoek afstaan aan de biologische ouders. De fout werd gemaakt door het CHA Fertility Center, een bedrijf dat naar eigen zeggen een lange staat van dienst heeft op het gebied van ivf-behandelingen. De kliniek heeft vooralsnog niet gereageerd op de persoonsverwisseling.

'100.000 dollar uitgegeven voor kinderwens'

Het lukte het stel niet om via de natuurlijke weg zwanger te worden. In Amerikaanse media stellen zij onderhand meer dan 100.000 dollar te hebben uitgegeven om hun kinderwens toch te laten vervullen. Na begin 2018 eicellen en sperma te hebben ingeleverd was het resultaat uiteindelijk vijf gezonde embryo's, waarvan één mannelijke en vier vrouwelijke. Twee embryo's werden met succes teruggeplaatst.

Onbetrouwbare echo

In september was de zwangerschap een feit, maar niet lang daarna bleek uit een echo dat het om twee jongetjes ging. Dat leidde tot vraagtekens omdat de ivf-arts eerder al had laten weten dat vier van de vijf vruchtbare embryo's vrouwelijk waren. De kliniek stelde echter dat een echo nooit helemaal vertrouwd kon worden.

Schadevergoeding

Wat er met hun eigen embryo's is gebeurd weet het koppel niet. Volgens NOS eist het stel een niet nader bekend gemaakt geldbedrag van de kliniek vanwege het leed dat hen is aangedaan.

Bron: ANP / NOS.nl